Liederen
Welkom bij C.S.F.R. Rotterdam,
dispuut Ichthus: de studentenvereniging voor christelijke studenten in Rotterdam.

Categorie Dispuut

Bestuurshistorie

Elk jaar heeft een nieuw bestuur de teugels in handen. Zo gaat het al sinds 1959.


Jaar:
Praeses:
Abactis:
Fiscus:
Assessor:
Vice-Abactis:

Dispuutshuizen

Huize 'Bonaparte' 

Slechts 10 minuten verwijderd van de voetbaltempel van Nederland is Huize Bonaparte in het zwoele zuiden van Rotterdam het lichtend licht te midden van een donkere omgeving. Rijk gevulde boekenkasten, filosofische discussies en goede borrels typeren dit actieve dispuutshuis, waar 5 heren elkaars kennis en studentikoziteit naar een hoger niveau tillen. Daarnaast wordt de Civitas door deze heren een warm hart toegedragen, wat ertoe leidt dat zij een onmisbare bijdrage leveren aan alle facetten die de Civitas rijk is. Wees welkom om in de ruime en sfeervolle woonkamer te genieten van de aanwezigheid van deze heren en de geneugten des levens.

Adres
Bonaventurastraat 97C
 
3081 HC Rotterdam

 

Huize 'Casa Nova' 

Op de westelijke oever van de Delfshavense Schie ligt de mooie Mathenesserweg. Als avenue ten behoeve van de entree van de stad voor het verkeer van buiten de stad ligt deze weg geheel in lijn met het centrum van Rotterdam. En daar, juist daar, is de vestigingsplaats van Huize Casa Nova, een enorm actief huis binnen Ichthus. De woonstede van zes mannenbroeders van onze Civitas is een recentelijk gerenoveerd huis waar studie, gezelligheid en FIFA hand in hand gaan. We wonen op steenworp afstand van het Centraal Station, mits je hard gooit. We staan altijd open voor een gezellige borrel!

Adres
Mathenesserweg 21c
 
3027 HD Rotterdam

 

Huize 'Felix' 

Dit gelukkige huis van de Civitas bevindt zich in het mooie Delfshaven. Hier wonen vijf vrinden te midden van de vele shoarmazaken en graaiwinkeltjes. In dit roemruchte huis genieten deze vrinden van sigaren, whisky, een waterpijp, muziek, literatuur en heerlijke diners. Dit alles onder het wakende oog van onze huiskat Felix, die vertoefd in de woonkamer (die dit huis als een van de weinige rijk is). Wijze spreuken en besnorde mannen inspireren ons in onze dagelijkse bezigheden. 

Adres
Vierambachtsstraat 47c
 
3022 AD Rotterdam

 

Huize 'Fiorenzo' 

Huize Fiorenzo, het warm kloppend hart van Rotterdam-Zuid, is een huis waar een gemoedelijke, doch bij tijd en wijle epische sfeer hangt. Hier resideren drie heren die weinig ontberen. Afgezien van het feit dat ook de KLM meeprofiteert van ons stookgedrag, is het er goed vertoeven. Er wordt in de regel erg goed gekookt, op hoog niveau FIFA gespeeld, er worden diepe en van wijsheid doorspekte gesprekken gevoerd en op de dode momenten wordt er gestudeerd. Het is hier goed. Voel u vrij om het eens van dichtbij mee te maken en kom langs!

Adres
Wolphaertsbocht 180B
 
3083 MS Rotterdam

 

Huize 'Labyrinthos' 

Middenin Rotterdam, in het Scheepsvaartkwartier, ligt de Veerhaven, een pittoresk binnenhaventje met oude zeilschepen. Op een steenworp afstand vindt u de met rijke kroonlijsten belegde gevel van Huize Labyrinthos, een Rijksmonument uit 1862. Gelegen tussen Noord, Zuid, en West, is Huize Labyrinthos reeds vele jaren het centrum van Ichthus, sub voce 'in hoc signo vinces'. Zij is het grootste en oudste dispuuthuis van de Civitas en kenmerkt zich door stijl, gastvrijheid en zelfbewustzijn. De bewoners houden van de Maas en het leven dat zij heeft voortgebracht. Zij heten u dan ook van harte welkom het goede leven eens te komen proeven! 

Adres
Calandstraat 8b
 
3016 CB Rotterdam

 

Huize OTOM

In het mooie westen van Rotterdam vindt u huize 'o tempora, o mores', dat zich al ruim tien jaar dispuuthuis van Ichthus mag noemen. Eens was dit dispuuthuis hét prominente mannenhuis binnen de vereniging. Inmiddels zijn de mannen ‘verdreven’ en zijn er vijf vrouwen in het (nu roze met rode) huis getrokken. Op slechts enkele minuten afstand van het Centraal Station, genieten wij dagelijks van gezellige maaltijden, liters thee en van prachtige uitzichten op één van de voetbalvelden die Rotterdam rijk is. Wilt u eens ervaren hoe het is om in een echt dameshuis terecht te komen? Kom gezellig eens een kopje thee meedrinken!

Adres
Essenburgsingel 108b2
 
3022 EH Rotterdam

 

Huize 'Schone Schijn'

In het prachtige noorden van het mooie Rotterdam bevindt zich een huis die meer dan schijn is. In dit huis zijn vijf dames woonachtig. De dispuutsleeftijd van deze vijf dames varieert van één tot vijf en dit zorgt voor een bont gezelschap. Gezamenlijk eten, sinterklaas vieren, koffie drinken en keihard gillen om een piepklein diertje wat toevallig ook piep zegt, is kenmerkend voor het huisleven van Schone Schijn. De onderlinge band wordt door deze activiteiten versterkt en daarmee dragen wij bij aan de onderlinge amicitia. Wees welkom om langs te komen op het onderstaande adres!

Adres
Statenweg 161a
 
3039 HM Rotterdam

Bestuur

Praeses

 

Wie met zachtheid beveelt, wordt het best gehoorzaamd. – Seneca

 

Praeses

De voorzittershamer van Ichthus wordt dit jaar gehanteerd door niemand minder dan amica Leanne Oosterwijk. Deze dame kwam ter wereld als vervroegd Sinterklaascadeau en groeide op in het pittoreske Hoevelaken. Na de middelbare school zeer soepel doorlopen te hebben, promoveerde zij zichzelf in 2016 tot Rotterdammer. Hier ging ze geneeskunde studeren, wat haar ook op het lijf geschreven bleek, en zette ze zich vol overgave in voor Ichthus. Na bijna twee jaar in het centrum van onze Maasstad te hebben gewoond, resideert deze krullenkop inmiddels met twee andere dames in het zuiden van Rotterdam. Als praeses bindt Leanne de vereniging samen en leidt zij haar met zachte, doch besliste hand. Verder spreekt ze nu en dan prachtige redes uit. Het leidinggeven zit duidelijk in de genen: haar vader ging haar eenendertig jaar geleden voor als praeses. Haar belachelijke woordgrappen en aanstekelijke lach in combinatie met haar persoonlijke betrokkenheid zorgen voor een octaaf aan vrolijke noten en maken Leanne een praeses uit duizenden!

 

Abactis

 

Schrijven is schrappen. - Godfried Bomans

 

Abactis

Deze mooie knul, amicus Wouter de Voogd, is de hardwerkende abactis van ons dispuut. Met zijn passie voor woorden schrijft hij wekelijks de mooiste stukjes voor de vereniging. En daar houdt het niet op, ook tijdens vergaderingen mag hij zijn plezier in schrijven uiten. De abactis zorgt er namelijk voor dat alles keurig netjes genotuleerd wordt. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor alle in- en uitgaande post naar andere verenigingen, disputen en organisaties. Amicus Wouter is geboren en getogen in Zeeland waar hij tot zijn studententijd gewoond heeft. Toen hij in 2016 econometrie ging studeren en Ichthiaan werd, is hij uiteraard verhuisd naar het prachtige Rotterdam. Inmiddels is hij, samen met meneer de fiscus, alweer twee jaar trots bewoner van huize Casa Nova. Dit prominente herenhuis staat bekend om zijn balkon waar al menig civiet heeft gebarbecued. Dit deel van het abactiaat is bij amicus Wouter in goede handen. Hij wordt alom geprezen voor zijn kennis over de vereniging, is accuraat, reageert kordaat en weet hoe te handelen. Op zo’n abactis zijn wij als Ichthus trots!

 

Fiscus

 

Geld is als mest: het is alleen goed als het wordt verspreid. - Francis Bacon

 

Fiscus

Dit jaar is het niemand minder dan amicus Hendrik Brons die als fiscus de verenigingskas beheert. Dat hij goede keuzes kan maken heeft hij bewezen door zijn niet nader te noemen geboorteplaats in te wisselen voor de allermooiste rotstad die er is. Inmiddels is amicus Hendrik vijfdejaars lid van Ichthus en is hij woonachtig in het prachtige mannenhuis Huize Casa Nova in Rotterdam-West. Zijn studie Fiscaal Recht aan de Erasmus Universiteit staat dit jaar op een lager pitje, zodat hij met frisse energie, scherpte en nauwgezetheid het geld van Ichthus kan beheren. Dat hij affiniteit heeft met omgaan met geld bleek al vroeg in zijn leven, toen hij als peuter met een briefje van €100,- moederziel alleen naar de fietsenmaker mocht van zijn ouders. Bij zijn werk als boekhouder heeft amicus Hendrik deze affiniteit weten om te zetten in het goed kunnen bijhouden en aansturen van fiscale aangelegenheden. Hij heeft nu bij Ichthus de taak om erop toe te zien dat alle geldelijke middelen rechtmatig en nuttig worden besteed en ziet daartoe stipt toe op de inkomsten en uitgaven van ons dispuut. De ruim twee meter lange Ichthiaan is altijd in voor een gesprek en zal u met zijn droge opmerkingen al snel weten te amuseren. Alhoewel hij er een genoegen in schept om zijn vele kleine frustraties te uiten, is amicus Hendrik een bijzonder vrolijke, opgewekte kerel die vanaf grote hoogte het Ichthiaanse geld verspreidt aan degenen die daar recht op hebben.

 

Assessor

 

Men moet ervan overtuigd zijn om te overtuigen, en enthousiasme hebben om de anderen te stimuleren. – Stefan Zweig

 

Assessor

Onze assessor is amicus Leander Breure. Hij werd in 2015 lid van de mooiste vereniging die er is en heeft in de afgelopen jaren veel werk verzet voor het dispuut. Zijn ouderlijk huis in het idyllische Waarder verliet hij al snel om zich te vestigen in het illustere Huize Bonaparte. Hier geniet hij met volle teugen van het studentenleven. Volgens de legendes staat amicus Leander ingeschreven bij de studie bestuurskunde. Met zijn kringleider- en commissie-ervaring is hij helemaal thuis in het wel en wee van Ichthus. Dit komt goed van pas bij het uitvoeren van zijn bestuurstaak. Hij zal er komend jaar alles aan doen om de kersverse eerstejaars een warm welkom te geven en hen vol enthousiasme te begeleiden in hun eerste verenigingsjaar, zodat zij zich met trots en blijdschap een waar Ichthiaan mogen noemen en hun plek op het dispuut vinden. Bij meneer de assessor vinden de eerstejaars een luisterend oor, een welgemeend advies en altijd gelegenheid voor een praatje. Daarnaast valt ook het begeleiden van de bijbelkringen en het onderhouden van het contact met IFES in het takenpakket van de assessor. Als bestuursnestor zorgt meneer de assessor voor een kritische noot op zijn tijd, weet de juiste vragen te stellen en draagt zorg voor een flinke dosis gezelligheid. ‘Vo voor meneer de assessor.

 

Vice-Abactis

 

Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan – Pippi Langkous

 

Vice-Abactis

Amica Trudy van de Griend is onze vice-abactis. Zij is geboren en getogen in Numansdorp en is na vele omzwervingen nu opnieuw neergestreken in de stad van Erasmus. In de tussentijd verliet ze al veel vaker voor haar studie haar ouderlijk huis, toen ze ging studeren bij onze ooster- en zuiderburen en in Rotterdam. Het zuiden blijft mevrouw de vice-abactis echter trekken, ze woont bijna dichterbij Barendrecht dan bij Rotterdam Centraal. Ze is inmiddels alweer vierdejaars lid van ons prachtige dispuut en doet daarnaast de studie International Business and Languages. Als vice-abactis houdt ze zich voornamelijk bezig met het aansturen van de vele commissies die Ichthus rijk is en houdt ze het ledenbestand bij. Amica Trudy is een ware aanwinst voor het bestuur: met haar vrolijke karakter en no-nonsense mentaliteit weet zij iedereen te enthousiasmeren en is zij werkelijk onmisbaar.

Landelijk en IFES

Landelijk

Het dispuut Ichthus te Rotterdam gaat uit van de Civitas Studiosorum in Fundamento Reformato. Sinds de oprichting van de C.S.F.R. in 1951, is de vereniging steeds groter geworden. In de loop van de tijd zijn er in totaal negen disputen opgericht:

 

Johannes Calvijn te Delft (1950)

Sola Scriptura te Utrecht (1951)

Am.St.E.Lo.D.A.M.E.N.S.E. te Amsterdam (1958)

Ichthus te Rotterdam (1959)

Panoplia te Leiden (1963).

Dei Gratia te Wageningen (1971),

Yir'at Adonay te Groningen (1976)

Emèt Qenee te Tilburg/Eindhoven (1994).

Quo Vadis te Nijmegen (2008)

 

Regelmatig worden er landelijke activiteiten georganiseerd. Van winterconferentie tot zomerconferentie. En van landelijke muziekdag tot sportdag. Tijdens deze activiteiten is het de kunst om het vaandel van het dispuut veilig te stellen, zodat het niet gebrast wordt door andere disputen.


IFES

IFES staat voor International Fellowship of Evangelical Students en is een wereldwijde beweging van christenstudenten. De vereniging heeft een werkterrein van 150 landen, verspreid over de gehele wereld. In Nederland is IFES een overkoepelende vereniging, waarvan ruim 40 onafhankelijke christelijke studentenverenigingen lid zijn. Naast de C.S.F.R. zijn de volgende 'bloedgroepen' aangesloten bij IFES: Ichthus, Alpha, CSR, PBS, Point, RSK en VGS. De diversiteit in christelijke verenigingen is redelijk groot, maar dat maakt een vereniging als IFES juist uniek. Voor meer informatie over IFES kunt u een kijkje nemen op www.ifes.nl.

 

Meer artikelen...

  1. Geschiedenis

Subcategorieën


C.S.F.R. | Amsterdam | Delft | Eindhoven en Tilburg | Groningen | Leiden | Nijmegen | Rotterdam | Utrecht | Wageningen