Liederen
Welkom bij C.S.F.R. Rotterdam,
dispuut Ichthus: de studentenvereniging voor christelijke studenten in Rotterdam.

Categorie Dispuut

Bestuurshistorie

Elk jaar heeft een nieuw bestuur de teugels in handen. Zo gaat het al sinds 1959.


Jaar:
Praeses:
Abactis:
Fiscus:
Assessor:
Vice-Abactis:

Dispuutshuizen

Huize 'Bonaparte' 

Slechts 10 minuten verwijderd van de voetbaltempel van Nederland is Huize Bonaparte in het zwoele zuiden van Rotterdam het lichtend licht te midden van een donkere omgeving. Rijk gevulde boekenkasten, filosofische discussies en goede borrels typeren dit actieve dispuutshuis, waar 5 heren elkaars kennis en studentikoziteit naar een hoger niveau tillen. Daarnaast wordt de Civitas door deze heren een warm hart toegedragen, wat ertoe leidt dat zij een onmisbare bijdrage leveren aan alle facetten die de Civitas rijk is. Wees welkom om in de ruime en sfeervolle woonkamer te genieten van de aanwezigheid van deze heren en de geneugten des levens.

Adres
Bonaventurastraat 97C
 
3081 HC Rotterdam

 

Huize 'Casa Nova' 

Op de westelijke oever van de Delfshavense Schie ligt de mooie Mathenesserweg. Als avenue ten behoeve van de entree van de stad voor het verkeer van buiten de stad ligt deze weg geheel in lijn met het centrum van Rotterdam. En daar, juist daar, is de vestigingsplaats van Huize Casa Nova, een enorm actief huis binnen Ichthus. De woonstede van zes mannenbroeders van onze Civitas is een recentelijk gerenoveerd huis waar studie, gezelligheid en FIFA hand in hand gaan. We wonen op steenworp afstand van het Centraal Station, mits je hard gooit. We staan altijd open voor een gezellige borrel!

Adres
Mathenesserweg 21c
 
3027 HD Rotterdam

 

Huize 'Felix' 

Dit gelukkige huis van de Civitas bevindt zich in het mooie Delfshaven. Hier wonen vijf vrinden te midden van de vele shoarmazaken en graaiwinkeltjes. In dit roemruchte huis genieten deze vrinden van sigaren, whisky, een waterpijp, muziek, literatuur en heerlijke diners. Dit alles onder het wakende oog van onze huiskat Felix, die vertoefd in de woonkamer (die dit huis als een van de weinige rijk is). Wijze spreuken en besnorde mannen inspireren ons in onze dagelijkse bezigheden. 

Adres
Vierambachtsstraat 47c
 
3022 AD Rotterdam

 

Huize 'Fiorenzo' 

Huize Fiorenzo, het warm kloppend hart van Rotterdam-Zuid, is een huis waar een gemoedelijke, doch bij tijd en wijle epische sfeer hangt. Hier resideren drie heren die weinig ontberen. Afgezien van het feit dat ook de KLM meeprofiteert van ons stookgedrag, is het er goed vertoeven. Er wordt in de regel erg goed gekookt, op hoog niveau FIFA gespeeld, er worden diepe en van wijsheid doorspekte gesprekken gevoerd en op de dode momenten wordt er gestudeerd. Het is hier goed. Voel u vrij om het eens van dichtbij mee te maken en kom langs!

Adres
Wolphaertsbocht 180B
 
3083 MS Rotterdam

 

Huize 'Labyrinthos' 

Middenin Rotterdam, in het Scheepsvaartkwartier, ligt de Veerhaven, een pittoresk binnenhaventje met oude zeilschepen. Op een steenworp afstand vindt u de met rijke kroonlijsten belegde gevel van Huize Labyrinthos, een Rijksmonument uit 1862. Gelegen tussen Noord, Zuid, en West, is Huize Labyrinthos reeds vele jaren het centrum van Ichthus, sub voce 'in hoc signo vinces'. Zij is het grootste en oudste dispuuthuis van de Civitas en kenmerkt zich door stijl, gastvrijheid en zelfbewustzijn. De bewoners houden van de Maas en het leven dat zij heeft voortgebracht. Zij heten u dan ook van harte welkom het goede leven eens te komen proeven! 

Adres
Calandstraat 8b
 
3016 CB Rotterdam

 

Huize OTOM

In het mooie westen van Rotterdam vindt u huize 'o tempora, o mores', dat zich al ruim tien jaar dispuuthuis van Ichthus mag noemen. Eens was dit dispuuthuis hét prominente mannenhuis binnen de vereniging. Inmiddels zijn de mannen ‘verdreven’ en zijn er vijf vrouwen in het (nu roze met rode) huis getrokken. Op slechts enkele minuten afstand van het Centraal Station, genieten wij dagelijks van gezellige maaltijden, liters thee en van prachtige uitzichten op één van de voetbalvelden die Rotterdam rijk is. Wilt u eens ervaren hoe het is om in een echt dameshuis terecht te komen? Kom gezellig eens een kopje thee meedrinken!

Adres
Essenburgsingel 108b2
 
3022 EH Rotterdam

 

Huize 'Schone Schijn'

In het prachtige noorden van het mooie Rotterdam bevindt zich een huis die meer dan schijn is. In dit huis zijn vijf dames woonachtig. De dispuutsleeftijd van deze vijf dames varieert van één tot vijf en dit zorgt voor een bont gezelschap. Gezamenlijk eten, sinterklaas vieren, koffie drinken en keihard gillen om een piepklein diertje wat toevallig ook piep zegt, is kenmerkend voor het huisleven van Schone Schijn. De onderlinge band wordt door deze activiteiten versterkt en daarmee dragen wij bij aan de onderlinge amicitia. Wees welkom om langs te komen op het onderstaande adres!

Adres
Statenweg 161a
 
3039 HM Rotterdam

Bestuur

Praeses

 

Leiderschap is de capaciteit om visie te vertalen in realiteit. – Warren Bennis

 

Praeses

Amicus Corstiaan Anker is de eindbaas van de bende. Hij is de Chef-kok die alle ingrediënten bij elkaar brengt en daarbij (probeert) niks in de soep te laten lopen. En dat doet hij goed! Meneer de praeses heeft zo’n drie jaar geleden zijn ouderlijk huis in Waddinxveen verlaten, om te starten met de studies Economie en Recht en om zijn eigen dispuutshuis op te richten, in de allermooiste Rotstad die er is. Intussen is hij verhuisd naar Huize Felix om vandaar de fiets te pakken naar de sociëteit of naar bestuursvergaderingen. Bovenin het trapgat hangt zijn tweede fiets. Het feit dat deze vakkundig is bevestigd, inclusief takelsysteem, doet ons vermoeden dat meneer de praeses dit niet zelf heeft gedaan. Hoe het ook zij, deze tweede stalenros is zijn grote liefde. Als Corstiaan niet aan besturen, studeren of werken (bah) is, is hij onderweg met onze disputaire ‘wielergilde’. Een bezige bij dus. Hij vermengt zijn humor, intelligentie, bevlogenheid, verantwoordelijkheids- gevoel, discipline en gare imitaties tot een heerlijk gerecht.

 

Abactis

 

Spreken is zilver, schrijven is goud.

 

Abactis

Amica Jolette de Visser is de abactis van ons bestuur. Ze is geboren en getogen in het Zeeuwse Aagtekerke, waar ze (bijna) ieder weekend nog te vinden is om haar familie te verblijden met haar aanwezigheid. Alweer drie jaar geleden startte ze met haar studie Economie & Bedrijfseconomie en verhuisde ze naar een dorp onder de rook van Rotterdam. Na een tussenstop in Noorwegen is ze nu woonachtig in het zwoele zuiden van onze mooie Rotstad. Als abactis is Jolette degene die de vergaderingen notuleert en onderhoudt ze contact met andere disputen, verenigingen en organisaties. Last but not least verblijdt ze ons wekelijks met haar schrijfkunsten door middel van de abactismail, welke mooier en groener is dan ooit tevoren. Haar Zeeuwse nuchterheid is een ware toevoeging voor het bestuur en zorgt er geregeld voor dat een vergadering of ander samenzijn onderbroken wordt door een lachsalvo. Jolette is een harde werker en heeft oog voor de mensen om haar heen. Kortom: het is een feestje om met mevrouw de abactis samen te werken!

 

Fiscus

 

Schouten geeft zekerheid!

 

Fiscus

Dit jaar zullen de schamele eurootjes, bitcoins en Zuid-Afrikaanse rands in goede handen zijn bij meneer de fiscus, amicus Casper Schouten. Deze jongeheer is geboren en getogen in de Lingestad Leerdam, waar de basis is gelegd van de Leerdamse kak. In 2014 maakte deze slimme jongen een goede keuze door in de allermooiste stad zijn studies Economie en Recht te gaan volgen. Zijn leven wordt gekenmerkt door kwalitatief uitmuntende keuzes en daar is zijn lidmaatschap van Ichthus eentje van. Zijn wilde rode manen heeft hij geprobeerd kwijt te raken in het zonnige Zuid-Afrika om vervolgens terug te komen zoals een leeuw zijn prooi opeist. Woonachtig in het befaamde dispuutshuis Bonaparte en deel uitmakend van ‘Heerengenootschap Unitas’ heeft hij zo alle Afrikaanse invloeden achter zich kunnen laten. Nu vormt Casper, samen met zijn vier andere bestuursgenoten, een mokers fijn bestuur. Als oudste van deze groep, heeft hij wijze raad en praat klaarstaan, geeft hij constructieve feedback, is zijn bulderlach één uit duizenden en is hij hofleverancier van al het persmateriaal. Zoals een leeuw trots zijn groep regeert, zo zal Casper met trots de verenigingskas beheren.

 

Assessor

 

Creativiteit begint met het stellen van de vraag en het loslaten van het antwoord. – Bert Alkemade

 

Assessor

Amicus Maarten van Ginkel is onze assessor. Deze ondernemende en hardwerkende heer is de motor achter veel activiteiten op het dispuut zoals de bijbelkringen, de eerstejaarsstudiekringen en het contact met IFES. Als toekomstige eerstejaars zal u in de assessor een luisterend oor vinden die met zijn wijsheid u veel kan bijbrengen op elk willekeurig terrein op van het leven. Maarten is met zijn empathie, luisterend oor en creatieve vermogens van grote toegevoegde waarde voor het bestuur en de vereniging. Meneer de assessor studeert Organisatiewetenschappen in Tilburg, en zet dan ook in het bestuur theorie om in de praktijk. Hij is afkomstig uit het rustieke en toch centrale Waddinxveen, op steenworp afstand van de woonstede van meneer de praeses. Hij is trots lid van Ichthus sinds 2015 en is al jaren woonachtig in het zuidelijke dispuutshuis Bonaparte met vier andere kornuiten, waar hij bij tijd en wijle uitraast met zijn knettergekke humor.

 

Vice-Abactis

 

Knowledge is power, but enthusiasm pulls the switch. – Ivern Ball

 

Vice-Abactis

Amica Daniëlle Baan is onze vice-abactis alias commissiewerkpaard. Geboren en getogen in het verre oosten van ons land, had ze geen zin in 'rijssen' en verkaste ze 3 jaar geleden al snel naar de mooiste stad van het land om daar te beginnen aan haar studie Beleid & Management in de Gezondheidszorg. Woonachtig in het wat burgerlijke Noorden (waarmee ze haar wortels blijft verraden) zetelt zij in het damesdispuuthuis dat haar naam waarlijk eer aan doet, 'Schone Schijn'. Haar gelijktijdige keuze om lid te worden van het dispuut is daarbij zonder meer haar beste geweest. Toen haar piekfijne studieresultaten boven kwamen drijven, werd ze binnen de vereniging al snel gescout voor allerhande klussen. Niet voor niets zijn commissies en de aansturing van diverse andere verenigingsonderdelen daarom bij haar in goede handen. Met haar tomeloze energie, vrolijke lach en aanstekelijk enthousiasme zet zij zich optimaal in voor iedere civiet en garandeert zij een vlekkeloos verenigingsjaar!

Landelijk en IFES

Landelijk

Het dispuut Ichthus te Rotterdam gaat uit van de Civitas Studiosorum in Fundamento Reformato. Sinds de oprichting van de C.S.F.R. in 1951, is de vereniging steeds groter geworden. In de loop van de tijd zijn er in totaal negen disputen opgericht:

 

Johannes Calvijn te Delft (1950)

Sola Scriptura te Utrecht (1951)

Am.St.E.Lo.D.A.M.E.N.S.E. te Amsterdam (1958)

Ichthus te Rotterdam (1959)

Panoplia te Leiden (1963).

Dei Gratia te Wageningen (1971),

Yir'at Adonay te Groningen (1976)

Emèt Qenee te Tilburg/Eindhoven (1994).

Quo Vadis te Nijmegen (2008)

 

Regelmatig worden er landelijke activiteiten georganiseerd. Van winterconferentie tot zomerconferentie. En van landelijke muziekdag tot sportdag. Tijdens deze activiteiten is het de kunst om het vaandel van het dispuut veilig te stellen, zodat het niet gebrast wordt door andere disputen.


IFES

IFES staat voor International Fellowship of Evangelical Students en is een wereldwijde beweging van christenstudenten. De vereniging heeft een werkterrein van 150 landen, verspreid over de gehele wereld. In Nederland is IFES een overkoepelende vereniging, waarvan ruim 40 onafhankelijke christelijke studentenverenigingen lid zijn. Naast de C.S.F.R. zijn de volgende 'bloedgroepen' aangesloten bij IFES: Ichthus, Alpha, CSR, PBS, Point, RSK en VGS. De diversiteit in christelijke verenigingen is redelijk groot, maar dat maakt een vereniging als IFES juist uniek. Voor meer informatie over IFES kunt u een kijkje nemen op www.ifes.nl.

 

Meer artikelen...

  1. Geschiedenis

Subcategorieën


C.S.F.R. | Amsterdam | Delft | Eindhoven en Tilburg | Groningen | Leiden | Nijmegen | Rotterdam | Utrecht | Wageningen